Xurux laat zien: Blockchain is hier!

Xurux bewijst de kracht van blockchain met een presentatie en demonstratie van een groot aantal concrete projecten. Tijdens een drukbezocht klantevent op 16 april gaven we inzicht in wat er speelt in de markt, hoe Xurux zich ontwikkelt en lieten we 10 daadwerkelijke use cases zien, waarvan 4 gedemonstreerd met een demo. Een overzicht van de middag.

Xurux groeit. Dat zien we aan alles; de wekelijkse aanwezigheid op events, beurzen en presentaties, maar ook aan de afgeronde projecten. De projectaanpak stelt Xurux in staat blockchain projecten van ieder formaat te doen; Proof of Concepts, productie / implementatie en beheer.

Om inspiratie op te doen lichtten we vier projecten van anderen uit.

WNF

Het WNF geeft de visliefhebber een eerlijke keuze door de consument op basis van betrouwbare data inzicht te geven in de reis die een vis van boot tot bord aflegt.

VANDEBRON

Vandebron heeft een toepassing van blockchain in de energiesector. Slim laden lijkt een oplossing voor de piekspanning die optreedt wanneer mensen om 18:00 uur massaal thuiskomen en hun elektrische auto opladen. Hier schreven we in 2017 al over, maar de toepassing is nu beschikbaar voor de consument.

Moyee Coffee

Hard werken moet beloond worden en dat gebeurt te weinig in de koffie wereld, is de mening van Moyee Coffee. Het bedrijf verplaatst de waardevermeerdering van koffie van westerse landen naar de landen van herkomst en levert hiervoor bewijs met blockchain. Zo ontstaat een eerlijk beeld van wie waaraan verdiend en op welk moment. En de blockchain levert het bewijs aan de consument dat dit ook daadwerkelijk zo is gebeurd.

Golden States Food

Het dagelijks bevoorraden van 120.000 restaurant is een immense klus. Denk aan de omstandigheden waarin je voedsel moet vervoeren. Als daar iets misgaat kan het grote gevolgen hebben. De omstandigheden van voedingsmiddelen worden daarom constant in de gaten gehouden met sensoren. Door sensordata op de blockchain op te slaan hebben alle belanghebbenden real time inzicht in en onder welke omstandigheden het voedsel zich bevindt.

Xurux leidt op

In november 2016 organiseerde Xurux Academy haar eerste Blockchain Foundation. Tweeënhalf jaar later is het aanbod uitgebreid naar drie open opleidingen voor persoonlijke kennis, en 8 incompany workshops, gegeven door 9 trainers. Naast de ontwikkeling zijn we ook trots dat Xurux Academy door Springest genomineerd is voor opleider van het jaar 2018.

Xurux ontwikkelt

Met Xurux IO richt je in een aantal klikken een blockchain consortium op. Een demo van het daarop gebouwde privacy ecosysteem met Eerstestap (chatbot), Blueriq (Procesbegeleiding) en Anva (Safebay) laat zien hoe je eenvoudig persoonlijke informatie uitwisselt over het internet en de authenticiteit van de data kunt waarborgen. Met dit ecosysteem heb je geen problemen meer met brondata en digitale identificatie.

Xurux adviseert en implementeert

Na jaren vooral veel geluid over de potentie van blockchain wordt het eindelijk concreet. 10 praktijkvoorbeelden van hoe blockchain nu al wordt gebruikt. Er is genoeg theoretisch gepraat, blockchain gaat vanaf nu over doen en opleveren.

Oasebos (demo)

Eigenaarschap van fysieke objecten in een digitale wereld vastleggen. Dat kan met het crowdfunding platform voor goede doelen. Stichtig Oasebos is het eerste goede doel dat kan profiteren van dit platform. Participanten van Oasebos kopen stukken regenwoud om het te beschermen. Door stukken regenwoud als token op de blockchain te registreren kun je het (economische) eigenaarschap bewijzen. Met als resultaat een efficiënter digitaal participatieproces. Minder handmatige acties en daardoor een lagere instapdrempel voor participanten door kleinere participaties. Dit platform is breed inzetbaar voor vrijwel fysieke assets die met een digitale equivalent. Denk bijvoorbeeld aan bioscoopstoelen of concertkaartjes.

Countus (werkende oplossing)

Advies achteraf is makkelijk, maar advies geven vooraf… dat is de kunst. Op basis van data en business rules is het mogelijk goed advies op maat te geven… Vooraf. Door de trail vast te leggen wordt voldaan aan de zorgplicht, met een verbeterde klantrelatie en kwalitatief hoogstaande leads als gevolg.

Kostbaar hypotheek proces (werkende oplossing)

Wanneer je een huis koopt ga je de zogenaamde “woonreis” aan. Dit proces om een hypotheek te krijgen duurt lang, is kostbaar en wordt laag gewaardeerd door consumenten. De inzet van het privacy ecosysteem realiseert een tijdwinst van ten minste 50%.

Stichting light (concept)

Wist je dat je een stichting moet zijn om mee te kunnen doen aan de Roparun? Nee? Wij ook niet, maar nu wel. Deze eis kost € 750,- en vormt een serieuze drempel om mee te doen aan dit evenement. Een concept stichting light met behulp van het complete ecosysteem maakt het mogelijk dit met minimale inzet van een menselijke notaris voor een aanzienlijk lagere prijs op te lossen.

Pensioenen (concept)

Het vormen van een blockchain consortium maakt het mogelijk inzicht te krijgen in de verschillende pensioenaanspraken van werknemers. De gedeelde bron van waarheid maakt het mogelijk eenvoudig over te stappen en geeft een eenduidig overzicht van de status.

Daarnaast krijgen werknemers de mogelijkheid mee te beslissen over de beleggingsstrategie door middel van een stemproces met blockchain.

Gemeenteland (concept)

Wanneer je recht hebt op een regeling of subsidie, heb je die vaak snel nodig. De inzet van het ecosysteem voorkomt langdurig heen en weer mailen van documenten en handmatige controle op aangeleverde stukken. Dit voorkomt ergernis en stress bij de aanvrager en bespaart tijd en geld voor gemeentes.

Micro Insurance (demo)

Een nieuwe manier van verzekeren laten we zien met een demo. We zien dat je met de verschillende componenten van het ecosysteem je telefoon voor 1 dag kan verzekeren. Peer 2 Peer, met geminimaliseerde handmatige arbeid.

Deltares (demo)

De bodem verzakt. Niet alleen in Groningen, maar ook in Gouda. Dat heeft als gevolg dat huizen verzakken en onderhoud of restauratie nodig is. Deltares doet metingen aan de bodem en brengt op basis daarvan adviezen uit. Nu het belang van deze data steeds groter wordt, wordt de betrouwbaarheid ervan steeds vaker in twijfel getrokken. Door de brondata in een blockchain vast te leggen en die blockchain door de verschillende belanghebbenden te laten beheren is de twijfel over de data geminimaliseerd.

Content distributie (demo)

Internet heeft het mogelijk gemaakt content eenvoudig en snel bij de mensen thuis te krijgen. Grote content providers als Netflix en YouTube pompen grote hoeveelheden data vanuit een centraal punt door de kabels en verdienen daar goed aan. Voor de content distributeur (netwerkbeheerders) heeft dit grote gevolgen. Zij moeten de capaciteit van het netwerk extra blijven vergroten om dit mogelijk te maken, maar worden daar niet extra voor beloond. Door content gedistribueerd aan te bieden wordt het netwerk ontzien en krijgt iedere partij zijn eerlijke deel.

De middag wordt afgesloten met een borrel waarbij we bijpraten en blockchain verhalen uitwisselen.