Track & Trace computers naar Indonesië met blockchain – Status onbekend

Rationale: Xurux is betrokken bij maatschappelijke vraagstukken en wil graag een bijdrage leveren aan een betere wereld. Xurux is nieuwsgierig en leert door zelf te experimenteren. Door onze eigen projecten aan maatschappelijke uitdagingen te koppelen leren we.

Nadat we een aantal weken geleden de computers verstuurden, wachten we in spanning tot onze contactpersoon ter plaatse bevestigt de computers ontvangen te hebben. In dit derde deel de grote stilte.

Na drie weken geen bericht te hebben ontvangen, besluit ik om eens te bellen voor wat betreft de status van de verzending. De computers worden niet getrackd door middel van GPS, dus we zien niet waar ze op het moment zijn. De vriendelijke vrouw die ik eerder sprak maakt me duidelijk mij dat de computers nog in Den Bosch staan. Doordat er acht pallets minder zijn dan oorspronkelijk gedacht duurt het iets langer voordat er genoeg spullen zijn om te verzenden. Ik zeg dat ik het begrijp en wacht af tot er meer nieuws is.

GPS als welkome toevoeging

Ik heb geen idee van waar mijn verzending zich bevindt en ben dus volledig afhankelijk van de mensen in de keten. Deze tussenpersonen zijn geen onderdeel van het project en weten dus niet dat de computers een NFC-chip bevatten. Om praktische redenen hebben wij ervoor gekozen de computers alleen op het moment van verzending te scannen (bewijs van verzending) en bij de aankomst (bewijs van ontvangst). In normale logistieke processen, waarvan je de hele keten beheerst zijn de tussenstappen veel nauwkeuriger te volgen. Er is al een aantal andere projecten gedaan waarin de hele keten beheerst is en verpakte producten met behulp van blockchain verzonden zijn. Voorbeelden zijn een kokosnoot, druiven, koffie en lijn gevangen vis.

Het gaat in dit geval om computers die ik zelf niet meer nodig heb, waardoor het vooral voor de ontvangende kant vervelend is dat ze niet zouden aankomen. Een GPS-tracker zou een welkome toevoeging zijn. Voor nu leg ik me neer dat er gewoon weinig informatie beschikbaar is.

Scan de QR-code met de
Recheck app om de status
en verschillende stappen van
het project te zien

   

Dit is het eerste deel van het verslag van “Computers naar Indonesië”. Lees deel 2, deel 3, deel 4

Noot: We zijn ons ervan bewust dat er tijdens het versturen van een palet computers naar Bali veel mis kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan grenscontroles, waarbij de container waar ze ingaan uitgepakt moet worden en er één kwijtraakt. Ook diefstal of corruptie behoren tot de mogelijkheden. Blockchain geeft geen oplossing op deze uitdagingen. Komende tijd houden we je op de hoogte van de status van het project.