Track & Trace computers naar Indonesië met blockchain – De verzending

Rationale: Xurux is betrokken bij maatschappelijke vraagstukken en wil graag een bijdrage leveren aan een betere wereld. Xurux is nieuwsgierig en leert door zelf te experimenteren. Door onze eigen projecten aan maatschappelijke uitdagingen te koppelen leren we.

Vorige week zijn de computers ingepakt en klaargezet voor verzending. Omdat het hier gaat om een speciale verzending, waar aan het eind van de keten iemand moet aantonen dat de computers er zijn, maken we gebruik van een bekende op Bali. De uiteindelijke ontvanger moet er namelijk van op de hoogte zijn dat hij de chip scant en ons hiermee bevestigt de computers in ontvangst te hebben genomen. Dit is natuurlijk geen ideale situatie, maar in de fase waarop deze technologie zich bevindt, is het geen vanzelfsprekendheid dat een willekeurige ontvanger dit doet.

Wij sturen onze computers met een Indonesisch transport bedrijf in een container naar Bali. Eerst naar Depasar, om vervolgens naar ons contactpersoon in Karangasem doorgestuurd te worden. De eerste horde is precies duidelijk maken wat de bedoeling is: We willen 9 computers naar Donald in Karangasem sturen. Ik bel naar het transportbedrijf en heb direct door dat ik met een local uit Indonesië te maken heb. Met een zeer vriendelijke, maar voor mij lastig te volgen vrouw bespreek ik met handen en voeten door de telefoon wat ik graag zou willen. Om het verhaal extra duidelijk te maken stuur ik een foto van de ingepakte palet naar haar toe. Ik vertel dat er 9 computers in verpakt zitten en vraag hoe dit in zijn werk gaat.

De vriendelijke dame reageert opgewekt op mijn vragen en zegt me dat zij ze graag zou komen ophalen. Ik begrijp uit haar verhaal dat zij de hele verzending op zich zou nemen. 12 mei willen ze de computers ophalen in Utrecht.

Het ophalen van de computers

Zaterdagochtend 12 mei worden de computers opgehaald. De dame en haar partner doen maandelijks een ronde door Nederland om spullen te verzamelen en het dan in één keer naar Denpasar te sturen. Onze computers mogen ook mee. Met een handig steekwagentje rijdt meneer de computers naar buiten, het vrachtwagentje in.

“Waar zijn de andere pallets?” vraagt de vrouw. Ik begrijp de vraag niet helemaal en vraag haar wat ze bedoelt. “De andere pallets?” Blijkbaar is onze communicatie toch niet helemaal goed gegaan. Wederom met handen en voeten probeer ik haar duidelijk te maken dat dit de hele verzending is en in deze verpakking 9 computers zitten. Ik begin nu ook te begrijpen waarom de rekening wat aan de hoge kant is: € 990,- voor het verzenden van 9 computers in een container die er weken over doet. Door de moeizame communicatie is er een misverstand ontstaan over de grootte van de zending, heeft de vrouw een te grote vrachtwagen meegenomen en wij teveel betaald. We zouden nog 8 pallets kunnen meesturen…

Als de computers goed vast staan gaat de klep dicht. Iedereen stapt in en ze rijden weg… Nu is het niet meer in onze handen en kunnen we niet meer bijsturen als iets mis gaat. We zijn nu afhankelijk van de informatie die via de Recheck-app binnenkomt.

Scan de QR-code met de
Recheck app om de status
en verschillende stappen van
het project te zien

   

Dit is het eerste deel van het verslag van “Computers naar Indonesië”. Lees deel 2, deel 3, deel 4

Noot: We zijn ons ervan bewust dat er tijdens het versturen van een palet computers naar Bali veel mis kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan grenscontroles, waarbij de container waar ze ingaan uitgepakt moet worden en er één kwijtraakt. Ook diefstal of corruptie behoren tot de mogelijkheden. Blockchain geeft geen oplossing op deze uitdagingen. Komende tijd houden we je op de hoogte van de status van het project.