Track & Trace computers naar Indonesië met blockchain – De computers zijn weg

Rationale: Xurux is betrokken bij maatschappelijke vraagstukken en wil graag een bijdrage leveren aan een betere wereld. Xurux is nieuwsgierig en leert door zelf te experimenteren. Door onze eigen projecten aan maatschappelijke uitdagingen te koppelen leren we.

Vijf maanden geleden zijn we project “Computers naar Indonesië” begonnen. Het doel is om met behulp van blockchain onomstotelijk vast te leggen dat ontwikkelingshulp op de plaats van bestemming aankomt. Op het eerste gezicht lijkt zoiets erg eenvoudig: computers inpakken, verzenden, wachten tot ze aankomen. Wat kan er misgaan zou je zeggen. Nou heel wat blijkbaar, want niet overal ter wereld werkt de logistiek/post zo goed als in Nederland. Als we hier iets versturen komt het vrijwel altijd goed aan, en vaak ook nog eens de volgende dag zoals de webshops inmiddels dagelijks bewijzen.

Bij aanvang van dit project had ik dan ook vraagtekens bij het nut ervan. In al mijn naïviteit was ik in de veronderstelling dat we een maand na verzending wel bericht zouden krijgen dat de computers aangekomen zijn. Niets blijkt minder waar. Nu, ongeveer 5 maanden na de verzending is het enige bericht dat we kregen, dat de container is aangekomen op het eiland. Gevolgd door weer een radiostilte. Onze ontwikkelingshulp is dus nog steeds niet aangekomen en niemand weet precies waar het is en wie de pallet als laatste in zijn bezit heeft gehad.

Tijd voor actie dus. Komende weken ga ik op Bali op zoek naar de computers. Het laatste aanknopingspunt van waar ze kunnen zijn, is een aantal verzendnummers en een contactpersoon op het eiland.

Het niet aankomen van deze verzending toont het belang van blockchain binnen ontwikkelingshulp. Hoeveel pakketten raken jaarlijks kwijt waarvan wij het niet weten? In dit project al 1 van de 1 verzendingen. Doordat wij geen goede afspraken door de hele keten kunnen maken, zien we niet wie de zending als laatst in zijn handen heeft gehad. Blockchain is geen oplossing voor het kwijtraken van een pakket, maar geeft wel inzicht in wie het pakket als laatst in zijn handen heeft gehad. Wanneer je binnen een logistieke keten goede afspraken maakt en allemaal gebruik maakt van dezelfde openbare technologie (Recheck in ons geval), kunnen we zendingen nauwkeuriger volgen. We zouden punten vast kunnen leggen waar de zending zich bevindt en wie ze in bezit heeft. Zo zouden we dus beter weten waar de zoektocht naar de computers begint. Blockchain maakt het mogelijk dat de hele keten op hetzelfde platform acteert, zodat iedereen altijd toegang heeft tot dezelfde informatie.

Maar nu op naar Indonesië. Wordt vervolgd…