Project computers naar Indonesië van start

Rationale: Xurux is betrokken bij maatschappelijke vraagstukken en wil graag een bijdrage leveren aan een betere wereld. Xurux is nieuwsgierig en leert door zelf te experimenteren. Door onze eigen projecten aan maatschappelijke uitdagingen te koppelen leren we.

Wanneer je een pakketje naar je oom in Amerika stuurt, of een brief naar je tante in Marokko, dan weet je uiteindelijk altijd wel of het pakket of de brief is aangekomen. Je kunt immers bellen, skypen of op een andere manier in contact komen met de ontvanger. Wanneer je echter een pakket verstuurt naar een onbekende ontvanger is dit een stuk lastiger. Wie verstuurt er nu iets naar een onbekende ontvanger zou je jezelf kunnen afvragen? Dat gebeurt best vaak. Denk bijvoorbeeld maar eens aan ontwikkelingssamenwerking. Als je geld doneert, of schoolboeken. Zeker in het tweede geval is het lastig te achterhalen of de boeken uiteindelijk terecht zijn gekomen op de school waarvoor zij bedoeld zijn.

Tijdens een samenwerking tussen AnvaRecheck en Xurux proberen we de komende tijd antwoord te krijgen op de vraag “komt ontwikkelingshulp op de plaats van bestemming terecht”. Met dit project voorzien we computers van NFC-chips, waarmee we de stappen in het verzendproces onomstotelijk in de blockchain vastleggen. Door het scannen van de QR-code is voor gebruikers van de Recheck applicatie in te zien wie de computers in handen hebben gehad en wat ermee is gedaan. Doordat uiteindelijk ook de (geautoriseerde) ontvanger van de computers de chip scant en valideert dat hij de computers in ontvangst heeft genomen, kunnen we bewijzen dat zij niet onderweg verloren zijn gegaan of op een andere plek terecht zijn gekomen.

Start van het project: Het plakken van de NFC-chips

We beginnen het project bij het begin. Stickers plakken op de computers. Het pakketje dat we in onze handen krijgen zit lekker vol: 15 NFC-stickers en nog wat andere, waarvan we in eerste instantie nog niet precies weten waarvoor ze dienen. Na een korte analyse komen we erachter dat deze extra stickers bedoeld zijn als een soort zekering op dat de te versturen producten niet worden opengemaakt en dat de NFC-chip niet tijdelijk verwijderd is geweest. Zie het als een klassieke zegel. Als hij doorbroken is, weet je dat het niet goed is. Dit lijkt ons handig omdat we niet willen dat iemand iets in onze computers stopt tijdens de verzending. We bevestigen de extra stickers en controleren of de chip werkt. Van elk van de computers registreren we het serienummer in de blockchain met de Recheck-app.


De computers staan nu klaar voor vertrek. Wordt vervolgd…

Scan de QR-code met de
Recheck app om de status
en verschillende stappen van
het project te zien

   

Dit is het eerste deel van het verslag van “Computers naar Indonesië”. Lees deel 2, deel 3, deel 4

Noot: We zijn ons ervan bewust dat er tijdens het versturen van een palet computers naar Bali veel mis kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan grenscontroles, waarbij de container waar ze ingaan uitgepakt moet worden en er één kwijtraakt. Ook diefstal of corruptie behoren tot de mogelijkheden. Blockchain geeft geen oplossing op deze uitdagingen. Komende tijd houden we je op de hoogte van de status van het project.