Afgelopen vrijdag heb ik weer een blockchain opleiding gegeven voor Xurux. Het was een boeiende middag!

Naast het ontwikkelen van een driedaagse training samen met collega’s, geef ik sinds herfst vorig jaar Blockchain trainingen aan kleine groepen deelnemers. Ten eerste is er “Blockchain Foundation”, een intensieve opleiding van een hele dag. Dan is er “Blockchain Overview” die het verhaal in een middag van 13:00 tot 18:00 vertelt. Daarnaast geef ik ook de “Introductie”, die in 2 uur tijd op locatie bij de opdrachtgever het fenomeen Blockchain presenteert. Afgelopen vrijdagmiddag was de “Blockchain Overview”.

Inhoud van de opleiding

In grote lijnen begin ik met uitleg over hoe Blockchain technisch werkt, waarna het mogelijk wordt om op te sommen wat dat allemaal tot gevolg heeft. Denk aan “Er is geen derde partij betrokken bij het maken van een afspraak” en aan “Gedistribueerd, dus vele malen moeilijker te hacken” en “Alleen gegevens toevoegen, bestaande gegevens onveranderbaar”.

Hierna volgt een deel over de “Moeder der Blockchains”, Bitcoin, gevolgd door Altcoins als opmaat naar Blockchains als Ethereum, Hyperledger en Ripple, om te illustreren hoe Blockchains veel meer kunnen dan alleen geldelijke waarde bevatten. Doordat je erin kan programmeren komen de zgn. Smart Contracts in beeld met alle bijbehorende kansen en bedreigingen.

Tot slot behandelen we een aantal Blockchain Use Cases en doen we een opdracht die betrekking heeft op de organisaties van de deelnemers.

Leuke sfeer

Afgelopen vrijdag was de sfeer weer opperbest. We hebben met het verhaal een goede toon, inhoud en boodschap te pakken al zeg ik het zelf. ? De goede beoordelingen spreken boekdelen. We hadden een aantal echt interessante discussies waar er voor mij een uitsprong. (Om die te volgen is het eigenlijk noodzakelijk om de training te volgen) De vraag was: “Stel dat huizenbezit-registratie is overgezet van het Kadaster op de Blockchain en mijn huis ‘staat op die Blockchain’. Wat gebeurt er dan met de registratie van mijn huis wanneer er een hard fork plaatsvindt…?” Dat is nou een mooi voorbeeld van de nieuwe denkwijze waar je toe wordt aangezet in deze training. Een antwoord, of in ieder geval een denkrichting is er zeker, en daar zijn we goed op ingegaan.

“Overweldigend veel mogelijkheden met Blockchain en tegelijk alles nog in de kinderschoenen. Goed dat het weekend is, dan kan ik het rustig laten bezinken!”

Het sluit allemaal mooi aan bij de hoofdboodschap van de training: “Er gaat veel veranderen, nu instappen, experimenteren en leren is verstandig, maar tegelijkertijd staat de techniek nog volledig in de kinderschoenen. Je moet snel zijn om op nieuwe manieren te leren denken, maar hoe je dan moet denken… Dat is pionieren!”

Na afloop hebben we nog even een wijntje gedaan, van een kwaliteit die aansluit bij de villa in de bossen van Huizen waar Xurux deze trainingen geeft. Dank daarvoor aan de gastheer. En ik wil vooral de deelnemers hartelijk danken voor hun enthousiaste deelname!

Thomas Kemmere.
Trainer voor Xurux

Naast de eendaagse Foundation biedt Xurux ook branche specifieke workshops, welke specifiek zijn toegesneden op de markt en een driedaagse blockchain opleiding Blockchain Deep Dive.