Binnen een uur je eigen crypto

Crypto’s zijn hot. Heel hot. Overal hoor je erover en zelfs celebs mengen zich in de hype. Of het nou positieve berichten zijn van mensen die denken snel rijk te worden, of negatieve, van mensen die crypto zien als een bubbel waar je heel veel geld aan gaat verliezen. In welk kamp je je ook bevindt, de vraag is of je echt snapt wat er precies gebeurt. Is iedere crypto een groep dedicated anarchisten met een disruptief idee, of toch niet?

Om je een goed beeld te geven van hoe eenvoudig het is een eigen cryptomunt te maken laat ik in 6 stappen zien hoe het werkt. Hierbij stel ik me op als iemand die geen kennis van blockchain of programmeren heeft, maar toch een munt wil starten. Ik maak dus geen gebruik van enige kennis die ik al heb van blockchain.

Stap 1: Het zoeken van de juiste use case

Persoonlijk vind ik het makkelijker iets voor elkaar te krijgen als het een bepaald doel heeft. Ik raad je aan een use case te verzinnen waarbij een eigen muntje van pas zou kunnen komen. Dan kan je aan het einde van de rit testen of hij voldoet aan de eisen. Ik besluit een crypto te maken die gebruikt wordt voor interne betalingen in een bedrijven-verzamelpand. Dit is relevant, want tot nu toe koopt iedereen vrijwillig lunch, bier, sapjes, met als gevolg een scheefgroei in uitgaven. Hoe fijn zou het zijn als we er gewoon voor zorgen dat iedereen kan pakken wat hij wil en dit kan afrekenen met cryptomuntjes (eventueel bij de huur inbegrepen/ingekocht).

*noot: je kan je afvragen hoe nuttig het is een speciale munt in het leven te roepen voor het kopen van een biertje binnen een pand waar iedereen elkaar kent. Dit kan natuurlijk ook met muntjes, bierviltjes of schelpjes. Het gaat hier in eerste instantie om het idee, met in het achterhoofd dat je met dit systeem gebouwen aan elkaar kan koppelen, waarin je in ieder pand met dezelfde crypto kan afrekenen. Dit biedt mogelijkheden voor een tegoed waarmee je een desk alleen bij gebruik betaalt en geld in te zamelen om bijvoorbeeld een nieuw interieur te funden. De mogelijkheden zijn dus groter dan dat ene biertje (maar we beginnen wel klein).

Stap 2: Onderzoek

Nu we de juiste use case hebben raad ik aan je in te lezen in de materie. Heel eenvoudig een kwestie van Googlen. Ik vind een filmpje van nog geen 25 minuten. Een vriendelijk ogende man met een flinke Amerikaanse vlag op de achtergrond deelt zijn scherm. Niet helemaal de anarchistische setting die je zou verwachten. Gewoon een eenvoudige how-to video.

Stap 3: DOEN!

Ga naar //remix.ethereum.org/. Je ziet daar dezelfde omgeving als in het filmpje. Zonder enige kennis van wat er precies gebeurt, kan ik gewoon nadoen wat de man in de tutorial doet. Omdat ik niet de allerbeste blind-typer ben, pauzeer ik hem af en toe, zodat ik bij kan blijven. Op rustige toon wordt uitgelegd wat er in de code gebeurt, zodat het toch goed te begrijpen is. De code is binnen 15 minuten af. Het enige dat je zelf moet bepalen is de naam van het muntje, het symbool (dat wat je op een exchange tegenkomt (BTC, XRP, LTC, etc)), de totale voorraad (total supply) en het aantal getallen achter de komma.

Ik bouw mijn muntje voor verzamelpand “de Vrijstaat”, dus kies ik Freethereum als naam. De verhuurder heet Henk, dus lijkt het me leuk om met Hankies te betalen. Supply 4.815.162.342 en 2 getallen achter de komma.

Stap 3.5 Foutmeldingen (bug fixing)

Dit hoort eigenlijk bij stap 3, maar mijn code bevat een fout. Er staat een rood kruisje voor mijn code. Ik moet ergens een fout gemaakt hebben. Stap voor stap loop ik mijn code na en vergelijk hem met die uit het filmpje. Wat blijkt: ik ben een punt komma vergeten achter regel 34. Mocht je zelf ook foutmeldingen hebben, dan moet je iedere regel zorgvuldig lezen en vergelijken met de code van de man in het filmpje.

Stap 4: Testen

Wat in een blockchain staat, kan er nooit meer uit. Ook fouten staan er tot in de eeuwigheid in. Dus voordat we de code in Ethereum zetten, moet hij getest worden. Daarvoor kies je een testnetwerk. Ik voer als voorgedaan de cryptografische sleutels in Metamask in en wat blijkt: mijn muntje doet het! Voor de zekerheid maak ik een paar transacties op het testnetwerk om te kijken of hij het ook echt blijft doen.

Stap 5: Nu echt

Mijn HANK doet het en het is tijd om hem op het echte Ethereum netwerk te zetten. Daarvoor heb ik wat Ether nodig. Ik vind dat ik hier wel een beetje mag cheaten en gewoon de ether over mag maken die ik al bezit. Ik maak wat Ether over naar mijn testwallet. Dit duurt lang. Heel erg lang. Voor een transactie van 130 euro betaal ik 7 euro aan commisie. Dit is minder dan bij een Bitcoin-transactie maar niet in verhouding naar het bedrag dat ik wil overmaken. Na een uur is mijn 7 euro kostende transactie eindelijk in mijn wallet.

Het moment is eindelijk daar. Ik volg nogmaals de stappen in de video, alleen kies ik nu in plaats van voor een testnetwerk, voor de echte Ethereum-blockchain. Door de huidige hoge belasting van Ethereum duurt dit ook weer een halfuur (en 7 euro) voordat het contract gemined is.

Wachten wordt beloond

Maar na het lange wachten is het moment dan daar. HANK bestaat!

Stap 6: Een token-wallet kiezen

imToken wallet gevuld met HANK

Een muntje is leuk, maar als je hem gemakkelijk kan gebruiken is nog beter. Daarom heb ik ook onderzoek gedaan naar een wallet waarmee ik tokens kan overmaken. Ik kies imToken, geschikt voor iOS en Android (website is in het Chinees (of een ander schrift dat ik niet herken)). Ik voer mijn adres in en mijn Hankies staan direct klaar op mijn telefoon.

Stap 7: Nu echt testen

Vanaf dit moment is er niets anders aan het gebruik van mijn Hankies dan aan het gebruik van een andere crypto. Ik kan dus eenvoudig een QR-code aanmaken waarin ik vraag om 1 Hankie. Ik maak een screenshot, print hem uit en schrijf erbij dat dit voor 1 biertje is. Ondertussen maak ik wat Hankies over naar iemand. Hij besluit direct een biertje kopen. Het werkt.

Proost.

*noot: Bij iedere transactie is een kleine hoeveelheid “gas” nodig. Het is dus van belang dat je naast je “HANK” ook wat Ether/gwei in je wallet hebt staan.

Afdronk:

Mijn afdronk is dat het starten van je eigen crypto kinderlijk eenvoudig is. Dit experiment ben ik ingegaan met de insteek dat ik geen gebruik mag maken van mijn kennis van de technologie. Het is me toch gelukt. Iedereen met een computer, internet en een klein beetje durf kan anoniem een eigen crypto starten.

Natuurlijk komt bij het starten van een ICO veel meer kijken dan alleen de technische implementatie. Voor dit project kan je je afvragen hoe efficiënt het eigenlijk is om een blockchain-oplossing te kiezen ten opzichte van ieder andere mogelijkheid. Vertrouwen is immers niet echt een issue. Of waarom kies je voor een bepaalde blockchain? Is een publieke blockchain gewenst, of heeft een gesloten variant de voorkeur? In dit geval heb ik gekozen om te bouwen op Ethereum, maar dat is voornamelijk omdat daar het meest over te vinden is. De nadelen van deze keuze dienen zich nu al aan; namelijk de lage snelheid en hoge transactiekosten. Een goed onderzoek naar de meest geschikte variant is dan ook aan te raden. Kies je voor Neblio, EOS, NEO of misschien wel een Tangle of Hashgraph?

Daarnaast spelen natuurlijk ook de juridische kanten van het gebruik van een blockchain. Hoe zit het bijvoorbeeld met belastingen en de privacy van de gebruiker? De consequenties van het inzetten van blockchain zijn vaak groter dan je denkt en een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Goed onderzoek is sterk aan te raden voordat je een keuze maakt. Want: heb je je code eenmaal in de blockchain gezet, dan kan hij er nooit meer uit.

Gebruikt:

Download de code